Тези американски кораб-болници изпълняват хуманитарни мисии, помагат на хиляди хора в нужда и спасяват животи. 

Корабът на ВМС на САЩ, наречен Mercy, е мобилна болница в открито море, която е по-голяма от почти всяка наземна болница в Съединените щати. С до 1000 легла за пациенти, тя може да осигури първокласна медицинска помощ на стотици хиляди в криза. 

По време на обиколка в 11 латиноамерикански и карибски държави на борда на медицинският кораб USNS Comfort са лекувани 100 000 пациенти. Джордж Баланс, командир на Южното командване на военноморските сили на САЩ, заявява, че мисията на „Комфорт“ е да се съсредоточи върху „реални хора с реални нужди“ и „да подобри живота на хиляди мъже, жени и деца от тези страни“.

Американските специалисти на болничните кораби „Мърси“ и „Комфорт“ не само лекуват  стотици хиляди пациенти по целия свят, но и обучават лекари. Един от тях е д-р Джон Джарстад, хирург и професор по офталмология в Университета на Южна Флорида, който извършва сложни операции на пациенти и обучава лекари по техники за очна хирургия от няколко страни, включително Филипините, Индонезия, Еквадор, Виетнам.

През май 2030 г. предстои да бъдат пуснати още три нови болнични кораби от ВМС на САЩ, които по-малки, ще могат да реагират по-бързо и да доставят хуманитарна помощ и помощ при бедствия на повече места по света.

ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ:

https://share.america.gov/3-new-ships-will-extend-medical-care-around-the-world/

https://share.america.gov/u-s-military-missions-you-havent-heard-about/

https://share.america.gov/u-s-hospital-ship-saving-lives-making-friends/