Американският център притежава колекция от книги, списания и филми за всички възрасти, включително за най-малките. Притежателите на читателска карта за Столична библиотека могат да ползват материали на място и да заемат за ползване извън библиотеката съобразно правилата за обслужване на читатели в Столичната библиотека.

Търсите конкретно заглавие или тема? Потърсете ТУК.

Не откривате търсеното? Попитайте библиотекар от Американския център ТУК.

КНИГИ

Секция Художествена литература съдържа както забележителни и утвърдени във времето американски автори и творби, заслужили името Класика, така и произведения от съвременни автори, привлекли интереса на публиката. 

Отрасловата ни колекция е универсална по съдържание, с приоритет към американската култура и общество, правителство и политика, бизнес, природа и околна среда. Тук ще намерите страхотни издания на научния институт Smithsonian, National Geographic и Scholastic.

Книгите в раздел Английски език предоставят експертни насоки за изучаване и преподаване на английски език – речници, ръководства, материали за подготовка за изпитните тестове TOEFL, IELTS, SAT, GMAT, GRE, материали за самоподготовка, както и адаптирана и лесна за четене литература.

За тези, които се интересуват от обучение в САЩ, предлагаме колекция от книги с основна информация за прием на студенти и магистри, справочници за колежи и университети и ръководства с практически съвети за подготовка.

 

Детската колекция съдържа приказки, книги с повече илюстрации за начинаещи читатели, книги с повече текст за по-напреднали читатели, романи за тийнейджъри, комикси, научнопопулярни и образователни книги, които обясняват света и провокират детското въображение.

ПЕРИОДИКА

В Американския център се получават по абонамент около 30 популярни американски списания, включително детски. 

Можете да прегледате или да заемете за дома актуалните броеве на заглавия като: American History, American Literature, American Theatre, Archaeology, Art in America, Artforum, The Atlantic, Better Home, Discover, Entertainment, Entrepreneur, Forbes, Foreign Affairs, FP – Foreign Policy, Harper’s, National Geographic, The New Yorker, The New York Review of Books, Reader’s Digest, Rolling Stone, Scientific American, Smithsonian, Time Wired и детските National Geographic Kids, Jack and Jill и Ask.

В допълнение нашите читатели могат да ползват безплатен достъп до голям брой американски онлайн списания и вестници от цял свят в лесен за четене и прелистване формат чрез виртуалната библиотека eLibraryUSA

ФИЛМИ 

Американският център има малка колекция от филми на DVD, предназначена да подпомага програмите ни и съобразена с изискванията за запазване на авторските права. Филмите се предоставят за заемане от читатели.