Кои сме ние

Американските пространства (American Spaces) са близо 600 технологично модерни и приветливи места по света, които предоставят достъп до информация за Съединените американски щати чрез разнообразни ресурси и програми.

В България има пет Американски пространства – София, Пловдив, Варна, Бургас и Велико Търново, които се управляват и финансират чрез институционални партньорства между Посолството на САЩ и регионалните библиотеки на тези градове, с изключение на Велико Търново, където приемащата институция е Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“.

Предоставяйки безплатни и отворени за всеки ресурси и програми по теми, като медийна грамотност, икономическо развитие, наука и технологии, американска култура, общество и ценности, Американските пространства допринасят за изграждането на взаимно уважение и разбирателство между нашите народи и насърчават икономическото развитие, като помагат младите хора да развият бизнес и технологични умения.

Американският център в Столичната библиотека е място, където хората учат и споделят идеи, изразяват себе си и обсъждат чувствителни теми, често всичко това докато учат английски.