Третият понеделник на месец януари отбелязва Деня на Мартин Лутър Кинг, официален празник в САЩ. Мартин Лутър Кинг посвещава живота си на ненасилствената борба за расово равенство в САЩ.

Роден на 15 януари 1929 г. в семейство на баптистки служители, Кинг израства в Атланта във време, когато законите на Джим Кроу превръщат сегрегацията и дискриминацията в ежедневна реалност за чернокожите в Юга.

Едно от най-емблематичните неща за Кинг е речта „Аз имам една мечта“, произнесена на 28 август 1963 г. по време на митинг за граждански права във Вашингтон, на който присъстват над 250 000 души. Речта се превръща в една от най-известните речи на 20-ти век и крайъгълен камък на американската култура. 

През 1964 г. президентът Линдън Джонсън подписва Закона за гражданските права, който забранява дискриминацията в заетостта, общественото настаняване и други аспекти на живота. Кинг присъства на подписването, но продължава да настоява за закон, който да гарантира, че чернокожите не могат да бъдат лишени от правото да гласуват чрез дискриминационни практики като тестове за грамотност, а през 1965 г. Джонсън подписва Закона за правото на глас. 

Кинг получава Нобелова награда за мир през 1964 г.

ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ:

https://share.america.gov/life-legacy-martin-luther-king-jr/

https://share.america.gov/how-kings-words-brought-america-closer-to-its-best/

https://www.npr.org/2010/01/18/122701268/i-have-a-dream-speech-in-its-entirety