Националният музей на афро-американската история и култура отбелязва Black History Month 2024 с изложбата Cultural Expressions, впечатляващо кръгово дигитално пространство. Тази година месецът е посветен на изкуството като платформа за социална справедливост. 

Месецът на черната история е ежегоден празник на постиженията на афро-американците и централната им роля в историята на САЩ. Празнува се през февруари в чест на   рождените дни на Ейбрахам Линкълн и Фредерик Дъглас. Ейбрахам Линкълн е президента, който слага край на робството, подписвайки Прокламация за еманципацията (1863) и стартирайки процедура по въвеждане на 13-та поправка в Американската конституция, която забранява робството. Фредерик Дъглас е афро-американски социален реформатор, писател и оратор, един от лидерите на аболиционизма и автор на три автобиографии, в които описва живота си като роб и борбата си да бъде свободен. През 1926 г. е обявена най-напред Седмица на афро-американската история. По-късно, през 1976 г., президентът Джералд Форд обявява февруари за Месец на историята на чернокожото население на Америка.

Повече за честване на Месец на черната история прочетете ТУК

Изложбата Cultural Expressions предлага 360-градусов поглед към забележителните творчески изяви на поети, писатели, визуални художници и танцьори от африканската диаспора. 

Част от нея може да се види ТУК .