AboutUSA

Чрез предлаганите в Интернет търсачки всеки може да открие свободно достъпна информация за САЩ по всякакви теми. Но това не гарантира достоверност. Подбраните от нас уебсайтове са оценени като достатъчно надеждни и ние препоръчваме тяхното използване.

Официална информация за САЩ

The White House

В официалния уебсайт на Белия дом ще откриете информация за настоящия президент, вицепрезидент и служителите, изпълнителните офиси, непосредствените приоритети, изявления, речи, писмени документи и други. За историята, всички президенти и техните семейства, сградата и пространствата на Белия дом вижте ТУК.

USA Government

Официалният уебсайт на правителството на САЩ. След регистрация може да използвате специалната търсачка Search Gov, която осигурява резултати от търсене в над 2000 уебсайта на министерства, агенции, бюра и офиси. Информация за отдели и агенции на федералното правителство на САЩ търсете в A-Z index .

U.S. Embassy in Bulgaria

Уебсайт на Американското посолство в София с разнообразна информация за български и американски граждани, за историята и настоящето на българо-американските отношения.                                                                      

U.S. Citizenship and Immigration Services

Уебсайт на Службата за гражданство и имиграция на САЩ. За запознаване със специфичната терминология използвайте Речник на термини . За по-лесно откриване на нужната информация използвайте A-Z index.

Образование в САЩ

Education USA

Уебсайт на мрежата на Държавния департамент на САЩ от над 430 центъра за консултации на международни студенти в повече от 175 страни. Предлага точна, изчерпателна и актуална информация за възможностите за обучение в акредитирани институции след средно образование в Съединените щати. Съдържа терминологичен речник за специализирани термини, използвани в системата за висше образование на САЩ.

Комисия Фулбрайт

Уебсайт на Българо-американската комисия за образователен обмен между САЩ и България.  Между 1967 и 2022 г. стипендианти на Фулбрайт са близо 1 400 американски и български граждани със завършена бакалавърска степен. Комисията действа и като официален Център за консултации за кандидатстване в американски институции след средно образование.

College Board Big Future

Отличен ресурс, който помага да започнете да планирате бъдещето си още докато сте ученик в гимназията. Предлага кариерен тест, който свързва вашите интереси с възможни кариери. Можете да проучите професиите, очакваното заплащане и перспективите за развитие, както и да откриете подходящи колежи и университети.

Council for Higher Education Accreditation

Уебсайт на Съвета за акредитация на висшето образование, който предлага търсене на акредитирани колежи, университети и програми. Съдържа и указател на акредитиращи организации, признати от CHEA.

Американски изпитни тестове

SAT

TOEFL

GRE

GMAT

IELTS

Висше образование в САЩ /video/

Снежана Тенева, експерт-консултант за висше образование в САЩ , представя видео-лекционния курс „Висше образование в САЩ“ за ученици от 8,9,10,11 и 12 клас и техните родители.

История и култура на САЩ

Digital Public Library of America

Тази американска дигитална библиотека прави милиони материали от библиотеки, архиви, музеи и други културни институции в цялата страна достъпни за всички и прави лесно откриването им от едно място. Ресурсите са подходящи за учители и ученици, за учене през целия живот и за научни изследвания на американската история, култура и знания.

American Film Institute

Уникален информационен филмографски ресурс,  предоставящ несравнимо ниво на изчерпателност и детайлност за всеки пълнометражен филм, произведен в Америка или финансиран от американски продуцентски компании. Подробна информация за актьорския състав, екипажа, резюмета на сюжета, теми, жанрове и исторически бележки са включени за всеки филм. Функциите за търсене ще ви помогнат да намерите основни подробности за всички филми в базата данни.

Електронни библиотеки

Internet Archive

Свободно достъпна американска електронна библиотека с огромен уеб архив, който съдържа:

Книги, публикувани през или преди 1928 г., са на разположение за изтегляне, а стотици хиляди съвременни книги могат да бъдат заети чрез Open Library . Open Library съдържа пълните текстове на приблизително 1 600 000 книги, с възможност за изтегляне и предлага двуседмичен заем за над 647 784 книги, след безплатна регистрация в уеб сайта.

Open Culture

Open Culture претърсва мрежата за най-добрите образователни медии. Открива безплатни ресурси:

Open Library

Създадена през 2008 г., Open Library съдържа повече от 20 милиона записа. Това е проект, финансиран от Калифорнийската държавна библиотека и фондация Kahle-Austin. Предоставяйки открит и безплатен достъп до книгите, налични на уебсайта, Open Library е дестинацията за любителите на книги, които търсят безплатни онлайн книги.

Project Gutenberg

Колекция от над 70 000 безплатни електронни книги от всички области. Тук ще намерите световна литература, с акцент върху по-стари произведения, за които авторското право в САЩ е изтекло. Не се изискват специални приложения за четене, а само обикновените уеб браузъри или четци на електронни книги, които са включени в компютрите и мобилните устройства. Уебсайтът предоставя много възможности за търсене на книги: в каталог, по категории, по теми, по език и др. Не се изисква регистрация за ползване на сайта.

Project Gutenberg Self-Publishing Press

Колекция от произведения на съвременни автори, които са пожелали да споделят свои произведения с читателите. Книгите са в PDF файлов формат и са съвместими с iOS, Android и повечето други четци. Изисква се безплатна индивидуална регистрация и съгласие с условията за ползване и защита на авторските права.

The Literature Page

The Literature Page е място за онлайн четене на класически книги, пиеси, разкази, стихове, есета и речи, събрани от създателите на The Quotations Page. В момента колекцията включва 243 творби от 89 автора. Редовно се добавят нови заглавия.

Dgital Book Index

Връзки към над 165 000 дигитални книги от над 1800 издатели, университети и частни уебсайтове. Над 140 000 от тези книги, текстове и документи са безплатни. Могат да се намерят справочници, произведения на английската и американска литература, история, социални науки, математика и природни науки, философия, медицина и здраве, право, изкуство, детска литература и др. Има различни възможности за търсене, включително разширено търсене.

Smithsonian Online Library

Колекция от дигитализирани книги от библиотеката на научния институт на САЩ Smithsonian. Повечето книги, достъпни тук, са обществено достояние, освен ако не е отбелязано друго, и следователно са безплатни за изтегляне, използване и повторна употреба без оглед на авторските права. Книгите могат да се разглеждат по теми, автори и групирани в колекции от теми. Включва Библиотека за биоразнообразието.

 

Аудио книги

Project Gutenberg Audio Books

Колекцията съдържа четени от хора заглавия – 662 от различни сътрудници и над 6000 от доброволческата общност LibriVox и компютърно генерираните заглавия – 386 с по старата технология за автоматизиран превод и почти 5000 заглавия, използващи съвременната невронна технология за преобразуване на текст в реч за по-естествено звучене. Всички тези аудио книги са свободно достъпни и могат лесно да се възпроизвеждат на компютри, таблети, мобилни телефони и други устройства. Не се изисква регистрация за ползване на сайта.

LibriVox

Колекция с повече от 6000 аудио книги, която се създава от доброволци и се предлага безплатно за слушане онлайн  audiobooks are free for anyone to listen to, on their computers, iPods or other mobiledevice, or to burn onto a CD. Съдържа художествена и нехудожествена литература, включително детска. Предлага се търсене в каталог по заглавие, автор, жанр и език. Не се изисква регистрация в сайта.

7 Websites Where You Can Find and Download Free Audiobooks Legally

Това 4-минутно видео на mte (Make Tech Easier) препоръчва седем безплатни уеб сайта и показва как става търсенето и свалянето на аудио книги.

 

Английски език

American English

Този уебсайт се управлява от Бюрото по образователни и културни въпроси при Държавния департамент на САЩ и е разработен от Службата за английски езикови програми във Вашингтон, окръг Колумбия. Това е ресурс за преподаване и изучаване на американски английски и американската култура. Учителите ще намерят онлайн книги за професионално развитие, програми за дистанционно обучение и семинари и разнообразни материали за учениците в класната стая.

 

English for Everyone

Уебсайтът е полезен за учители, ученици и за всички, които се интересуват от усъвършенстване на знанията си по английски език. Съдържа стотици работни листове за изграждане на умения, които може да сваляте и разпечатвате. Не е необходима регистрация за достъп до тези ресурси.

 

 

Study English Today

Уебсайтът е специално създаден за българи, изучаващи английски език. Тук ще намерите безплатни онлайн уроци по английски език и английска граматика, тестове по английски език, списък с често срещани грешки,английска азбука със снимки на животни и звукови файлове, игри и дейности. Освен учебни материали, съдържа и художествени текстове за четене  – легенди, поезия, текстове на песни, цитати и др.

 

 

Starfall

Уебсайт, който използва фонетични концепции, за да помогне на учениците да се научат да четат на английски. В допълнение към работата върху уменията за четене, starfall предоставя на учащите много песни и онлайн интерактивни игри, които им помагат да запомнят и подобрят уменията си да четат на английски. Част от съдържанието е безплатно.

 

EDSITEment

Ресурси за учители, ученици и родители. Обхващат широк спектър от хуманитарни теми, от американска история до литература, световна история и култура, гражданско образование, език, изкуство, архитектура и археология, и са оценени от специалисти по хуманитарни науки като високо интелектуално качество. През 2019 г. сайтът е избран за “Best for History” от Scholastic Education и като един от 25-те най-добри уебсайта от Американската асоциация на училищните библиотекари през 2010 г.

 

VOA Voice of America

Най-големият международен телевизионен оператор в САЩ, предоставящ новини и информация на повече от 40 езика. Ценен инструмент за обучение, защото при представяне на съдържанието се използва т. нар. „специален английски“, с най-често използваната лексика, който е по-лесен за разбиране. По този начин посетителите на уебсайта получават не само информация за текущи събития, но са в състояние да разберат и практикуват разбиране на английски. Сайтът предоставя за ползване Ръководство за произношение.

 

TED

Мотивационни и образователни лекции от забележителни професионалисти от целия свят по теми от наука и бизнес до образование, изкуства и глобални проблеми. През 2020 г. TED стартира Countdown , инициатива за ускоряване на решенията на климатичната криза.

 

Американски електронни медии                                                                                                               

 

Newspaper Lists

Уебсайтът предлага връзки към световни онлайн вестници, списания и новинарски сайтове. Директорията ще ви помогне да намирате и четете лесно от повече от хиляди източници на новини по целия свят. Възможно е търсене по име на държава.

Електронни издания на американски вестници:

The New York Times

Washington Post

New York Post

Chicago Tribune

USA Today